Jaké byly TSP 2020?

Podmínky, ve kterých se konaly zatím poslední testy studijních předpokladů, byly zcela nové. Kvůli epidemiologické situaci se testy posunuly oproti tradičnímu dubnovému termínu o dva měsíce a studenti s jejich napsáním museli čekat až do konce června. Samotná podoba testů se ale tolik nezměnila. Podívejme se na souhrnné statistické údaje a na to, jak jednotlivé subtesty vypadaly.

Trocha TSP statistik

V roce 2020 si TSP přišlo napsat celkem 9785 studentů. V předchozích dvou letech to přitom bylo více než třináct tisíc, takže konkurentů bylo asi o čtvrtinu méně. Zároveň stačilo získat méně bodů na velmi solidní devadesátipercentilový výsledek – zatímco v roce 2018 a 2019 jste na něj potřebovali přes třicet bodů, v roce 2020 stačilo pouze 28,25 (body se ale v každé variantě lehce liší, uvedené body jsou průměrem výsledků ve všech verzích testu). Na některých fakultách se snížil potřebný percentil k přijetí, pokud jste například chtěli v roce 2020 studovat magisterský obor Právo a právní věda, stačilo vám dosáhnout na percentil 70 (tedy zhruba 22 bodů). Počet TSP otázek přitom zůstává stejný – v testu je jich 60 a máte na ně 100 minut.

To celé působí velmi uklidňujícím dojmem – není potřeba tolik bodů, percentil přitom stále klesá… Nepíšeme to proto, abyste usnuli opojným spánkem a probudili se z něj až čtyřiadvacátého dubna. Vyspat se do růžova sice může být důležitějším faktorem, než předpokládají někteří, kteří se na TSP vrhají noc před ostrými testy. Stejně tak nápomocná je ale kvalitní a dlouhodobější příprava, která vás nechá v rozhodnou noc klidně spát. Můžete začít třeba tím, že si projdete jednotlivé subtesty a podíváte se, co bylo jejich obsahem v nejaktuálnější verzi testu.

notes 514998 1920

Co přesně v TSP najdete?

Verbální myšlení má podobnou strukturu už dlouhé roky. Sestává z větší části z textu, ke kterému se váže pět otázek. Zde jde zadavatelům jen o doplnění vhodného slova nebo rozpoznání významu nějakého cizího termínu. Zbylé tři úlohy tvoří další češtinářské úkoly, typicky můžeme počítat s analogií a v roce 2020 se nás ptali například na frazém.

Kritické myšlení je trochu náročnější obdoba myšlení verbálního. Čeká nás opět text a k němu pět otázek. Jen už nám nestačí doplňovat vhodné slovíčko, tady už jde o hlubší pochopení textu a odvozování z něj. V podobném duchu se nesou i doplňkové úkoly v kritice.

V numerickém myšlení bylo v loňském roce poměrně dost čiré matematiky. Vyplatí se proto promrskat rovnice, zopakovat základní funkce i Pythagorovu větu.

Úlohy, které bychom dříve čekali v numerice, se částečně přesunuly do analytického myšlení. Více prostoru pro slovní úlohy vytlačilo například grafy, na které jsme v posledních TSP nenarazili. Zůstalo ale i několik obligátních příkladů z logiky.

Prostorová představivost obsahovala typické kategorie příkladů, jako jsou rozložené sítě krychlí nebo 2D versus 3D pohled. V kulturním přehledu jsme museli prokázat znalosti světové histore, geografie ale třeba i latinských úsloví.

Velkou změnou do letošního ročníku TSP je třeba to, že poslední dvě kategorie už v něm nebudou. Čekají na nás už jen čtyři subtesty a celý test se bude psát online. Počet otázek se redukuje na 48, ale čas zůstane stejný, tedy 100 minut. Těšíme se, jak tyto skutečnosti se statistikami bodů a percentilů zamávají. Pokud TSP přípravu nechcete nechat náhodě, můžete se přihlásit do některého z kurzů. Můžete si vybrat od potrénování základů v Rychlovce po intenzivnější kurzy. Nemusíte se obávat, že by koronavirus přípravu zhatil. Tyto kurzy jsou sice plánovány jako prezenční, ale pokud takové setkání nebude možné, přesuneme je do onlajnu, ve kterém jsme schopni vás připravit stejně kvalitně.

Online TSP kurzy z pohodlí domova...

  • úterý 17.00-19.30
  • Online
  • 27.02.2024 - 16.04.2024
  • 2490 Kč
  • sobota 13.00-16.30
  • Online
  • 9.3.2024
  • 890 Kč
  • sobota 10.00-13.30
  • Online
  • 30.3.2024
  • 890 Kč

TSP kurzy v Brně

  • čtvrtek 17.00-19.25
  • Brno, Kudelova 8
  • 22.2.2024 do 04.04.2024
  • 2450 Kč